Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΥΡΩΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ!

Στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, 18-19 Οκτωβρίου, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ ενέκριναν την λεγόμενη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη», ουσιαστικά το παλιό Ευρωσύνταγμα στο οποίο είχαν αντιταχθεί οι λαοί της Ευρώπης με τις κινητοποιήσεις τους και τα δημοψηφίσματα στην Γαλλία και την Ολλανδία.

Με την απόφαση αυτή, για να αποφύγει μια νέα καταδίκη του «νέου» εκτρώματος η Σύνοδος Κορυφής προχωρούσε σε ένα καθαρό πολιτικό πραξικόπημα. Καταργούσε το αυτονόητο και στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα του δημοψηφίσματος και όριζε ότι το «νέο» Ευρωσύνταγμα θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια και όχι από τους λαούς της ΕΕ. Σ’ αυτό το πραξικόπημα όλοι πρέπει να αντιδράσουμε και να κινητοποιήθούμε ώστε να μην περάσει το «νέο» Ευρωσύνταγμα ή όπως ψευδεπίγραφα το αποκαλούν Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, γιατί:

1. Αποτελεί εξαπάτηση και κοροϊδία να επαναφέρουν με άλλο όνομα το παλιό Ευρωσύνταγμα που είχε απορριφθεί και καταδικαστεί στη συνείδηση των λαών της ΕΕ.
2. Κατοχυρώνει συνταγματικά την αρχή της «ανόθευτης ελευθερίας του ανταγωνισμού» σε βάρος κάθε υπολείμματος «κοινωνικού κράτους».
3. Καταργεί ακόμη περισσότερο κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, τα οποία μεταφέρονται στα κλειστά μη εκλεγμένα και απόλυτα ελεγχόμενα από το κεφάλαιο όργανα της ΕΕ.
4. Καταργεί το δικαίωμα του βέτο καθιερώνει την αρχή της ειδικής πλειοψηφίας-για όλα τα θέματα-με βάση το πληθυσμό, πράγμα που ευνοεί τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη.
5. Καταργεί τη μόνιμη εκπροσώπηση των κρατών-μελών στην ΕΕ στα ανώτερα όργανα, πράγμα που πλήττει ειδικά τις μικρότερες χώρες.
6. Καταργεί στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες και προβλέπει το χαφιεδισμό, το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης των μητρώων των επιβατών των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών όχι μόνο όσων ταξιδεύουν προς τις ΗΠΑ ( παρά την αντίθετη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου) αλλά και αυτών που ταξιδεύουν εντός της ΕΕ. Η πρόβλεψη αυτή δεν υπήρχε στο ‘Ευρωσύνταγμα’.
7. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, οι νόμοι και οι συνθήκες που υιοθετούνται από την ΕΕ υπερισχύουν της δικαιοσύνης και των νόμων των εθνικών κρατών.
8. Εντείνει την στρατικοποίηση της ΕΕ, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας. Αναγορεύει το ΝΑΤΟ σε «θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών του» και κατοχυρώνει τις στρατιωτικές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις-ακόμη και προληπτικά , υιοθετόντας το δόγμα των ΗΠΑ- δήθεν για ανθρωπιστικούς λόγους ή για την αντιμετώπιση ταραχών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
9. Τέλος, και ίσως το ανατριχιαστικότερο, κοινωνικά δικαιώματα δεν αναφέρονται καθόλου ή όταν αναφέρονται είναι πολύ πιο κάτω από τα κεκτημένα και εγγεγραμμένα στην εργατική νομοθεσία των κρατών-μελών της ΕΕ. Καταργείται για παράδειγμα η αναφορά στο 48ωρο ως ανώτατο όριο εβδομαδιαίου εργάσιμου χρόνου ανοίγοντας έτσι στο δρόμο στα σχέδια για 65ωρο. Όπως αποφασίστηκε επιπλέον, οι Πορτογάλοι θα φέρουν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου για ενσωμάτωση στην Συνθήκη, την τελική πρόταση της συμφωνίας που υπέγραψαν καταρχήν οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των πουλημένων ευρωπαϊκών συνδικάτων για τον «εκσυγχρονισμό» της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας πάνω στις αρχές της λεγόμενης «ελαστασφάλειας-flexicurity», δηλαδή της μερικής απασχόλησης, της απελευθέρωσης των απολύσεων κλπ.

Συνολικά πρόκειται για ένα πραξικόπημα των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεών τους, που κατακρεουργεί ιστορικά κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, προωθεί τον καθολικό έλεγχο, τον δικαστικό και κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό και κάνει ένα σημαντικό βήμα στην στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και την διαμόρφωσή της σαν ιμπεριαλιστικό κέντρο, σε συμμαχία και όχι σε αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ
Η 'Συνθήκη' αυτή προωθείται από κοινού από τα χριστιανοδημοκρατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας, συναινετικά από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πολικό και ηθικό δικαίωμα να υπογράψει αυτήν την Συνθήκη-έκτρωμα που θα δευσμεύσει τον ελληνικό λαό για πολλές δεκαετίες.Το «νέο» Ευρωσύνταγμα αφού συμφωνηθεί στην τελική του μορφή στη Σύνοδο Κορυφής της 23 Δεκεμβρίου και εγκριθεί από τα κοινοβούλια των 27 κρατών μελών της ΕΕ μέχρι το 2009, θα τεθεί σε ισχύ από το ίδιο χρόνο.Παρά την μεθόδευση-παράκαμψη των λαών της ΕΕ είναι δυνατόν να αποκρουστεί και η νέα τους απόπειρα να περάσουν το «νέο» Ευρωσύνταγμα. Είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης είναι αντίθετοι στην ευρωσυνθήκη-έκτρωμα και τον πραξικιπηματικό τρόπο που προωθείται. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το 76% των Γερμανών, το 75% των Βρετανών, το 72% των Ιταλών, το 65% των Ισπανών, και το 63% των Γάλλων απαιτούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ακόμα οι πάνω από 200.000 χιλιάδες διαδηλωτές (στη μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων στην Πορτογαλία) που συγκεντρώθηκαν έξω από τη Σύνοδο Κορυφής αλλά και οι 300.000 διαδηλωτές στη Γαλλία και πάνω από 500.000 στην Ιταλία δείχνούν ότι και αυτό το μαύρο Ευρωσύνταγμα μπορεί να ανατραπεί Οι εργαζόμενοι, η νεολάια και η λαοί της ΕΕ πρέπει και μπορούν με τον αγώνα τους, με κοινούς αγώνες να ματαιώσουν τα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του να περάσουν τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, να απαιτήσουν και να επιβάλλουν τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, να αποτρέψουν την κατάργηση του κυριαρχικού τους δικαιώματος να καθορίζουν οι ίδιοι την τύχη τους.
Είμαστε όχι μόνο κατά του Ευρώσυντάγματος αλλά και συνολικά κατά της ΕΕ του κεφαλαίου, του ρατσισμού, του νεοφιλελεθευρισμού, της νεοαποικιοκρατίας, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων. Παλεύουμε για την απόκρουση των συνεπειών, την ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και των βασικών μέτρων που την προωθούν σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής (πολιτική της Λισαβόνας, Κ.Α.Π, διαδικασία της Μπολώνια κλπ), για την αποδέσμευση της Ελλάδας και την τελική διάλυση της καπιταλιστικής /ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όχι στο όνομα μιας εθνικής αναδίπλωσης, αλλά στην προοπτικής κοινών διεθνιστικών αγώνων των λαών για την σοσιαλιστική διεθνοποίηση-ενοποίηση στην περιοχή μας, στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο’.
Σε αυτήν την πολιτική βάση είναι απαραίτητο και εξαιρετικά κρίσιμο να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα μια πλατιά ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική πρωτοβουλία, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου λαϊκού κινήματος, κατά της Ευρωσυνθήκης και κατά της ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή προβάλλοντας την αντίθεση στην ευρωσυνθήκη από αντικαπιταλιστικές θέσεις πρέπει να αναπτύξει μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης μέσα στον λαό, να συμβάλλει στην ανάπτυξη κινήματος ενάντια στην Ευρωσυνθήκη κα την ΕΕ, και ταυτόχρονα να αναζητήσει κοινή δράση με κάθε δύναμη που θέλει να παλέψει κατά την επικύρωσης της ευρωσυνθήκης από το ελληνικό κοινοβούλιο, για την διενέργεια δημοψηφίσματος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και την χώρα μας.
Το ΜΕ.Ρ.Α θα ανταποκριθεί παίρνοντας και σχετικές πρωτοβουλίες το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Γαλαζοπράσινη συναίνεση στους συνεταιρισμούς

Ζητούμενη η παρέμβαση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς


του ΝΙΚΟΥ ΜΑΝΑΒΗ*
Πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, από τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη η εκλογές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Πρόκειται για την σημαντικότερη εκλογική μάχη στον αγροτικό χώρο η οποία θα ολοκληρωθεί στα τέλη του Δεκεμβρίου με την ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ και των άλλων τριτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων (Ελαιουργική, Κτηνοτροφική, Συκική, ΚΕΟΣΟΕ, ΚΕΣΠΥ κλπ). Σε αυτή την μάχη θα κριθούν οι πολιτικές γραμμές που αναπτύχθηκαν στον αγροτικό χώρο τα τελευταία 15 χρόνια. Από μια άποψη σε αυτές τις εκλογές θα φανεί η άνοδος των ποσοστών της κοινοβουλευτικής Αριστεράς στις εκλογές του Σεπτεμβρίου έχει γειωθεί με τον φτωχομεσαίους αγρότες και πατούν στην κοινωνική πραγματικότητα της ελληνικής υπαίθρου. Το ίδιο ισχύει για τις διάσπαρτες και ασυντόνιστες δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα κριθούν κι αυτές για την δράση τους.
Κοινό μυστικό στον αγροτικό χώρο είναι ότι οι πράσινοι και οι γαλάζιοι συνεταιριστές στην ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν αγαστή συνεργασία από τις αρχές της δεκαετίας. Άριστη είναι η συνεργασία τους και με τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πράσινες ή γαλάζιες. Όλοι μαζί τρέχουν για να εφαρμόσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την πιο αντιδραστική εκδοχή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στόχος τους το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, δηλαδή η μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας ως το 2013 στο 8%.
Όλα δείχνουν ότι η γαλαζοπράσινη σύμπνοια στον αγροτικό χώρο θα συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία, καθώς ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός πάγωσε κάθε προσπάθεια αντιπαράθεσης με την συνεταιριστική νομεκλατούρα της ΠΑΣΕΓΕΣ. Άλλωστε δεν είχε κανένα λόγο να διεκπεραιώσει εκείνος την κόντρα που προετοίμαζε το προκάτοχος του Βαγγέλης Μπασιάκος. Γιατί να έρθει σε σύγκρουση με μια κάστα συνεταιριστών οι οποίοι στηρίζουν πλήρως την πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης; Γιατί να έρθει σε ρήξη με μια κάστα που στις πιο επαναστατικές στιγμές της καταφέρνει να ψελίσει μόνο μικρές φραστικές διαφοροποιήσεις από τα όσα λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θέλουν να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς δύο ταχυτήτων. Στην πρώτη ταχύτητα θα βρίσκονται μικροί συνεταιρισμοί λίγων μεγαλοαγροτών που θα συγκεντρώνουν μεγάλο όγκο παραγωγής αυτοί οι συνεταιρισμοί θα παίρνουν μεγάλες επιδοτήσεις για να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επεξεργασίας και συσκευασίας των προϊόντων τους. Ακόμη και κονδύλια για την διαφήμιση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων θα διατίθενται κατά προτεραιότητα σε αυτούς τους συνεταιρισμούς. Το δρόμο αυτό άνοιξε ο νόμος που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2003 και τον οποίο η Ν.Δ. θα αξιοποιήσει ως βάση για να φτιάξει το δικό της νόμο που θα προωθεί πολύ πιο γρήγορα τις αλλαγές που θέλει στους συνεταιρισμούς. Στην πρώτη ταχύτητα η Νέα Δημοκρατία θέλει και μια ξεχωριστή κατηγορία συνεταιρισμών – ομάδων παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μικρής κλίμακας (π.χ. ομάδα παραγωγών φάβας Σαντορίνης, ομάδα παραγωγών κρόκου Κοζάνης πορτοκαλιών Χίου). Πρόκειται για παραγωγούς προϊόντων που απευθύνονται σε μια μικρή ελίτ που μπορεί και θέλει να πληρώσει πολύ ακριβά τα τρόφιμα που καταναλώνει. Μπορεί αυτά τα προϊόντα να πωλούνται πανάκριβα όμως οι παραγωγοί μόλις θα απολαμβάνουν ελάχιστα πράγματα. Η ανάπτυξη αυτού του τομέα είναι εξαιρετικά χρήσιμη γιατί συνδυάζεται με τους σχεδιασμούς για την μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα ακριβού τουρισμού.
Στην δεύτερη ταχύτητα θα μπουν οι συνεταιρισμοί των φτωχομεσαίων αγροτών (όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν από την νέα ΚΑΠ). Στην ίδια κατηγορία θα μπουν και οι κλαδικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή προϊόντων που απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό ή στην παραγωγή προϊόντων που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να καταστρέψει (π.χ. καπνός, ζαχαρότευτλα). Στην δεύτερη κατηγορία βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των συνεταιρισμών που λειτουργούν σήμερα. Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. δεν είναι να κλείσουν αυτοί οι συνεταιρισμοί αλλά να υποβαθμιστούν σε απλές μονάδες συγκέντρωσης των προϊόντων χωρίς καμία συνεργατική δράση και χωρίς καμία διαπραγματευτική ισχύ.
Η Αριστερά οφείλει να αντιμετωπίσει τους συνεταιρισμούς ως μέσο άμυνας των φτωχομεσαίων παραγωγών απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις των μεγαλοαγροτών και των εμπόρων. Ταυτόχρονα οι συνεταιρισμοί είναι πεδία κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής παρέμβασης. Τώρα που στα μάτια των αγροτών καταρρέει το «ευρωπαϊκό όραμα» οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πρέπει να παρέμβουν όσο πιο αποφασιστικά μπορούν στις εκλογές των συνεταιρισμών. Είναι κρίσιμο να απαντηθεί η αδιέξοδη ευρωλαγνεία του ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεται μια προοδευτική ΚΑΠ την ώρα που έρχεται η νέα αντιδραστική μετάλλαξη της. Όπως επίσης πρέπει να απαντηθεί πως το ευφυολόγημα του «παραγωγικού συνεταιρισμού» που προβάλει το ΚΚΕ δεν έχει γίνει καν απόπειρα εφαρμογής του στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς που ελέγχει το ΚΚΕ.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου στην εφημερίδα «Πριν».

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

14 θέσεις για το ασφαλιστικό σύστημα


Οι προγραμματικές δηλώσεις της ΝΔ και οι δηλώσεις Αναλυτή αποτελούν το προανάκρουσμα μιας μεγάλης επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προωθείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, τον ΣΕΒ και το ΔΝΤ και θα ολοκληρωθεί με την ψήφιση ενός νέου νόμου το καλοκαίρι.
Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι φτωχομεσαίοι αγρότες δεν πρέπει να περιμένουν πότε και πώς θα εκδηλωθεί αυτή η επίθεση, πότε και πώς θα ανακοινωθεί το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών ή θα κατατεθεί ο νόμος. Από σήμερα πρέπει να ξεδιπλώσουν μαζικούς, συντονισμένους κι αποφασιστικούς αγώνες, με κέντρο τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις συνελεύσεις, τις επιτροπές δράσης σε κάθε χώρο για την απόκρουση της επίθεσης, την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Αντιπαλεύουμε την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους, τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ασφάλιση. Δεν μας αρκεί να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα από το νεοδημοκρατικό σκάνδαλο των ομολόγων και το πασοκικό σκάνδαλο του χρηματιστηρίου. Απαιτούμε επιστροφή όλων των χρημάτων που «νόμιμα» καταληστεύτηκαν από τους εργοδότες, τις τράπεζες και το κράτος ήδη από τη δεκαετία του ’50. Είμαστε αντίθετοι στο χρηματιστηριακό τζόγο, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Απαιτούμε ένα συνολικό πλαίσιο ασφαλιστικής προστασίας και μια κοινωνία που θα έχει ως επίκεντρο τις εργατικές ανάγκες. Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζόμενου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους.
Σε αυτό το πλαίσιο το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς και το Νέο Αριστερό Ρεύμα Λέσβου διεκδικούμε:
1. Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας.
2. Πλήρης και αυτοδίκαια δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρουν δουλειά.
3. Σταδιακή μείωση της εργατικής εισφοράς, χωρίς μείωση της σύνταξης, με προοπτική να πληρώνουν για την ασφάλιση και τη σύνταξη μόνο το κράτος και οι εργοδότες. Ειδική φορολόγηση των επιχειρηματικών και χρηματιστηριακών κερδών, και δέσμευση του 1,5% του προϋπολογισμού για την ασφάλιση.
4. Δημόσια και δωρεάν –χωρίς καμιά επιβάρυνση- ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.
5. Kατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠAΣOK και της NΔ από το 1992 και εξής (Σιούφα, Pέππα κ.λπ.) και μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών οδηγιών της EE.
6. Σύνταξη 1.400 ευρώ το λιγότερο.
7. Σύνταξη στην ηλικία των 58 (55 για τις γυναίκες) ή στα 30 χρόνια δουλειάς.
8. Eπέκταση -και όχι περιορισμός- των βαρέων και ανθυγιεινών και σε νέα τμήματα εργαζομένων που το έχουν ανάγκη, παράλληλα με μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς.
9. Nα αποδώσουν άμεσα στα ταμεία τα τεράστια ποσά που καταλήστευσαν εργοδότες, τράπεζες και κράτος (περίπου 60 δισ. ευρώ ως τα τέλη του ’90).
10. Άμεση απόδοση των ανείσπρακτων οφειλών ιδιωτικών αλλά και κρατικών επιχειρήσεων προς το IKA. Σε αντίθετη περίπτωση, μη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας ή δέσμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών τους στοιχείων.
11. Kατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Nα επιστραφούν άμεσα στα ταμεία τα χρήματα που χάθηκαν από τα αποθεματικά τους στο «σκάνδαλο του χρηματιστηρίου» και στο “σκάνδαλο των ομολόγων». Αποκλειστικά τραπεζικές τοποθετήσεις των αποθεματικών, με διπλάσιο επιτόκιο από αυτό της αγοράς, πλήρη εργατικό έλεγχο και αύξηση των συντάξεων στην αρχή κάθε χρόνο με βάση την απόδοση αυτών των τοποθετήσεων.
12. Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα (σύνταξη, υγεία, πρόνοια) και κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής ασφάλισης ή ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας.
13. Ενιαίο ταμείο για όλους τους μισθωτούς (ανεξάρτητα από τη μορφή της μισθωτής σχέσης– δελτίο, ελαστικότητα κ.λπ.), με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις και διασφάλιση κάθε κατακτημένου δικαιώματος που τις υπερβαίνει.
14. Άμεση αύξηση κατά 3% όλων των συντάξεων για τους ασφαλισμένους στις νησιωτικές, ορεινές και παραμεθόριες περιοχές και άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών τους κατά 1,5% με ισόποση αύξηση των μισθών και των ημερομισθίων τους είτε εργάζονται στο Δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα.