Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Συνέντευξη του υποψηφίου του ΜΕ.Ρ.Α. στη Λέσβο





Η εφημερίδα Εμπρός δημοσίευσε στις 6/9 συνέντευξη του υποψήφιου του ΜΕΡΑ στη Λέσβο Νίκου Μανάβη. Η συνέντευξη έχει ώς εξής

«Νέοι με το χαμόγελο της επαναστατικής αισιοδοξίας»



6/9/2007

Ένας δικός μας άνθρωπος, ο Νίκος Μανάβης, που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις του για τα αγροτικά και οικονομικά θέματα του νομού μας είναι για τρίτη φορά υποψήφιος βουλευτής του Μετώπου Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΜΕ.Ρ.Α.).
Στα 35 του χρόνια μετράει 18 χρόνια πολιτικής δράσης, για ένα μικρό χρονικό διάστημα στην ΚΝΕ και στη συνέχεια μέσα από το Νέο Αριστερό Ρεύμα, που μαζί με άλλες οργανώσεις έχουν συγκροτήσει το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στη συνέντευξη αυτή δεν θέτει τις ερωτήσεις, καλείται να δώσει απαντήσεις, τόσο για τη συμμετοχή του ΜΕ.Ρ.Α. στις εκλογές, όσο και για τη δική του συμμετοχή σε αυτές.

Το ΜΕ.Ρ.Α. είναι ένας μικρός πολιτικός χώρος που τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συνεχή παρέμβαση στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Ποιος είναι ο λόγος που για ακόμη μια φορά κατεβαίνεις στις εκλογές;
«Το Νέο Αριστερό Ρεύμα και οι άλλες οργανώσεις που συμμετέχουν ή στηρίζουν το Μέτωπο Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην επίλυση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, νέοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και οι μετανάστες. Στο κέντρο της προσοχής μας είναι το σύνολο των ζητημάτων που αποτελούν το “κοινωνικό πρόβλημα”. Η επίκληση από τον πρωθυπουργό του προϋπολογισμού ως βασική αιτία για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών δεν είναι πρόσχημα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε βαριά λιτότητα, σε μεγάλες περικοπές των κοινωνικών παροχών, σε κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, σε αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και στην παράδοση του φυσικού περιβάλλοντος στο μεγάλο κεφάλαιο. Η απάντηση σε αυτή την πολιτική μπορεί να έρθει μόνο με την οργανωμένη μαζική αντεπίθεσης των δυνάμεων της εργασίας σε όλα τα επίπεδα. Αυτός είναι λόγος που μας οδήγησε στην απόφαση να κατεβούμε και σε αυτές τις εκλογές.».

Μιλάτε για πολιτική λιτότητας από την πλευρά της κυβέρνησης και για την ανάγκη αντεπίθεσης από την πλευρά των εργαζομένων. Γιατί το ΜΕ.Ρ.Α. δεν συνεργάζεται με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς (ΣΥ.ΡIΖ.Α., ΚΚΕ) ώστε να έχει αποτελεσματική παρέμβαση στις εκλογές.
«Τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. συνεργάζονται σε πάρα πολλά επίπεδα πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με τη Ν.Δ. Αυτό δημιουργεί σύγχυση στους εργαζόμενους και ανοίγει το δρόμο για να γίνουν αποδεκτές οι αντιδραστικές πολιτικές. Δεν θα αναφερθώ στην κυβέρνηση Τζαννετάκη και την οικουμενική κυβέρνηση της περιόδου 1989 – 1990, όπου συμμετείχε ο τότε ενιαίος Συνασπισμός, δηλαδή ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ, θα σταθώ μόνο σε αυτά που γίνονται στο νομό μας. Το ΚΚΕ από το 1995 και μέχρι σήμερα, συνεργάζεται σταθερά με τη Ν.Δ. μέσα από τη ΣΕΑ. Μέχρι πριν ενάμιση χρόνο συνεργαζόταν με το Νάσο Γιακαλή στο Δήμο Μυτιλήνης, ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Για τον τρόπο που εκλέγει δημάρχους στη Λέσβο το ΚΚΕ δεν χρειάζεται να πω τίποτα, τα γνωρίζουν όλοι.
Ο Συνασπισμός στις δημοτικές εκλογές συνεργάζεται τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη Ν.Δ., είτε ανοιχτά, είτε με την συμμετοχή στελεχών του σε ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων. Την ίδια τακτική ακολουθεί σε επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, όπως η ΕΛΜΕ και το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Εμείς δεν πατάμε σε δύο βάρκες, δεν κλείνουμε το μάτι στους κεφαλαιοκράτες, είμαστε με την πλευρά των εργαζομένων. Απέναντι σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα, εμείς αντιτάσσουμε τον τρίτο πόλο στην Αριστερά.».

Στόχος με δυσκολίες
Είναι εφικτός αυτός ο στόχος;

«Ξέρουμε καλά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ωστόσο ο τρίτος πόλος της Αριστεράς είναι απαραίτητος για να έχουν νικηφόρους εργατικούς αγώνες. Ο τρίτος πόλος της Αριστεράς είναι οι Παρεμβάσεις - Κινήσεις - Συσπειρώσεις των δασκάλων και των καθηγητών, είναι η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, είναι οι Συσπειρώσεις Εργαζομένων στους Δήμους, την Νοσοκομειακούς Γιατρούς, στους μισθωτούς μηχανικούς, στους μισθωτούς λογιστές στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την Ολυμπιακή και σε δεκάδες άλλους εργασιακούς χώρους. Οι φοιτητές που συγκροτούν την ΕΑΑΚ, το χρόνο που μας πέρασε, έβαλαν τη σφραγίδα τους στο φοιτητικό κίνημα. Η δική τους δράση ήταν που υποχρέωσε της άλλες δυνάμεις της Αριστεράς να μπουν στον αγώνα και να δώσουν (η κάθε μια από τη σκοπιά της) μια νικηφόρα μάχη. Καταλυτικός ήταν και ο ρόλος των παρεμβάσεων – κινήσεων - συσπειρώσεων στην περσινή απεργία των δασκάλων, ή οποία κατάφερε να κολλήσει την κυβέρνηση στον τοίχο.
Ο τρίτος πόλος της Αριστεράς δεν είναι μια συνάντηση πολιτικών γραφείων, είναι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων. Αυτές οι δυνάμεις έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν σε ένα ανώτερο πολιτικό επίπεδο που θα οδηγήσει σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση το σύνολο του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας.».

Σε τοπικό επίπεδο τι σημαίνει ο τρίτος πόλος της Αριστεράς;
«Το ΜΕ.Ρ.Α. απλώνει το χέρι σε όλες τις ριζοσπαστικές φωνές και δυνάμεις που υπάρχουν στη Λέσβο τη Λήμνο και τον Αϊ Στράτη. Ο τρίτος πόλος είναι αναγκαίος για να μπει φραγμός στις αντιαγροτικές πολιτικές, για να βάλουμε φραγμό στην ασύδοτη δράση των εφοπλιστών, για να υπάρχουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και στις τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων μας. Μόνο αν οι επιμέρους αγώνες που πραγματοποιούνται στα νησιά μας ενωθούν σε ένα ανώτερο πολιτικό επίπεδο μπορούν να ταρακουνήσουν το σύστημα και να καταγράψουν νίκες. Αυτή η εκλογική μάχη είναι μια ευκαιρία, που δεν πρέπει να πάει χαμένη.».

Εκτός Βουλής αλλά…
Πώς θα επιτύχετε τους στόχους που προαναφέρετε από τη στιγμή που πολύ δύσκολα το ΜΕ.Ρ.Α. θα εκπροσωπηθεί στη Βουλή;

«Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μέσα από τη Βουλή μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των εργαζομένων, των νέων και των φτωχομεσαίων αγροτών, τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Η αποτελεσματική παρέμβαση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε πάρα πολλούς τομείς κατά τα προηγούμενα χρόνια έδειξε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. Η συνεχής παρέμβαση σε όλα τα επίπεδα είναι που οδηγεί στην κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κι όχι το αντίστροφο. Για παράδειγμα, είδατε κάποιο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, είτε είναι στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση να δίνει λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα, στο πρόβλημα του ελαιοκομικού μητρώου, στο πρόβλημα της ακρίβειας, της ανεργίας που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας; Όχι, για αυτό και είναι αναγκαία η συγκρότηση του τρίτου πόλου της Αριστεράς.».

Η δική σου υποψηφιότητα στο ψηφοδέλτιο του ΜΕ.Ρ.Α. τι σηματοδοτεί;
«Στη θέση του υποψήφιου βουλευτή του ΜΕ.Ρ.Α. θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε μέλος της οργάνωσής μας. Προσωπικά με τιμά το ότι οι σύντροφοί μου με επέλεξαν για τρίτη φορά να είμαι υποψήφιος. Επιδίωξή μου είναι όλοι όσοι επέλεξαν να ζουν στα νησιά μας να δουν στο όραμα μιας νέας απελευθερωτικής κοινωνίας την έκφραση των δικών τους προσπαθειών, αγωνιών και κόπων για ένα καλύτερο αύριο. Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι της Λέσβου, της Λήμνου και του Άι Στράτη να αποκτήσουν ξανά το χαμόγελο της επαναστατικής αισιοδοξίας.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: