Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Η προκήρυξη μας για τη Λέσβο



Ψηφίστε - ενισχύστε το ΜΕΡΑ

Εκλογές εξπρές και στο βάθος ένας εργασιακός, κοινωνικός και πολιτικός μεσαίωνας που θα τσακίσει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους άνεργους και τις άνεργες, τους νέους και τις νέες και τη φτωχομεσαία αγροτιά. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το είπε καθαρά: «ο νέος προϋπολογισμός είναι εθνική υπόθεση». Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιτότητα που θα τσακίζει κόκαλα, αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς που θα εξανεμισθούν πριν καν δοθούν. Η «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού συστήματος ισοδυναμεί με κατάργηση των συντάξεων αφού θα πρέπει να δουλεύουμε μέχρι τα 70. Κι όσοι καταφέρουν να επιζήσουν μετά τα 70 θα πεθαίνουν κάθε μέρα με μια σύνταξη της πείνας. Τέτοια πολιτική όμως δεν εφαρμόζεται χωρίς καταστολή, χωρίς έξαρση της κρατικής βίας κι όσοι θα τολμούν να μιλήσουν θα τσακίζονται από τις ζαρντινιέρες και τους πραίτορες του Πολύδωρα.

Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν κι από αυτό δεν θα γλιτώσουμε ούτε εμείς που ζούμε στα νησιά. Για μας τους νησιώτες η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και όλου του αστικού μπλοκ εξουσίας προβλέπει ακόμη χειρότερες μέρες.

Ενώ από τη μια οι νέοι φεύγουν και δεν ξανάρχονται στο νησιά μας, η ανεργία τσακίζει κόκαλα και νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται, απ’ την άλλη τα νησιά μας δεν έχουν γιατρούς, δασκάλους, καθηγητές, νηπιαγωγούς, γεωπόνους, κτηνιάτρους, ενώ οι βασικές κρατικές υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες λιμοκτονούν, εκατοντάδες είναι αυτοί που απειλούνται με κατασχέσεις στα σπίτια και τα χωράφια τους από την Αγροτική Τράπεζα. Κι όμως το Υπουργείο Οικονομίας του κ. Καραμανλή κατατάσσει την Λέσβο και την Λήμνο στους αναπτυγμένους νομούς της χώρας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε, να ανατρέψουμε όλο το αστικό μπλοκ εξουσίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκή Ένωση, κεφαλαιοκράτες).

Ανατροπή τώρα κι όχι άλλες εθιμοτυπικές απεργίες και διαδηλώσεις που μας προτείνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Οι αγώνες μπορούν να νικήσουν. Όχι στην ακροδεξιά του ΛΑΟΣ και του Παπαθεμελή. Προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των φτωχομεσαίων αγροτών, των μεταναστών και η προστασία του περιβάλλοντος.

Προστασία του περιβάλλοντος


Η πολιτική τους καίει τα δάση, τα χωριά, τα χωράφια. Παρέδωσαν το περιβάλλον στην αχαλίνωτη κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Η πολιτική τους οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών. Οι δασοκτόνοι νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς και το παράθυρο που ανοίγει η επικείμενη αναθεώρηση των διατάξεων του Συντάγματος είναι η κύρια αιτία για τις ατελείωτες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού που καίνε όλη την Ελλάδα.






Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του συντάγματος για τα δάση.

Άμεση αναδάσωση κάθε σπιθαμής δάσους που καίγεται

Αποκατάσταση κάθε μπαζωμένου υγροτόπου ή ρέματος

Βιολογικοί καθαρισμοί σε κάθε πόλη και χωριό.

Εργοστάσιο ανακύκλωσης στα νησιά μας – συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σύγχρονο «καθαρό» εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από τη ΔΕΗ.



Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους

Στους 3000 ανέρχονται οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι στο νομό, στην πλειοψηφία τους είναι νέοι άνθρωποι που βλέπουν την ζωή τους να βαλτώνει και τα όνειρα τους να σβήνουν στις ουρές έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ. Όμως χωρίς την ανεργία ο καπιταλισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Η ανεργία είναι το όπλο με το οποίο εκβιάζουν καθημερινά τους εργαζόμενους για να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, για να μην κάνουν απεργίες, για να μην ζητάνε καλύτερη ασφάλιση, για να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι την ώρα που γιγαντώνεται η ανεργία όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι κάνουν δύο και τρεις δουλειές για να τα βγάλουν πέρα.

Πάνω από 100 χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι εργαζόμενοι πέτυχαν το 8ώρο. Από τότε έχουν επιτευχθεί τεράστια τεχνολογικά άλματα, οι μεταφορές έγιναν πολύ πιο γρήγορες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σήμερα κάνουν την δουλειά που στο παρελθόν έκαναν εκατοντάδες άνθρωποι. Η μείωση των ωρών εργασίας μπορεί να γίνει άμεσα. Εμείς απαντάμε:

- Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.

- Αύξηση του βασικού μισθού στα 1.400 ευρώ το μήνα, της κατώτατης σύνταξης στα 1.200 ευρώ το μήνα και ανάλογη αύξηση του μεροκάματου. Κάθε εργαζόμενος να ζει από μία δουλειά.

- Επιδόματα ανεργίας ίσα με το βασικό μισθό σε όλους τους ανέργους.

Φθηνή στέγη στους εργαζόμενους

Σε Λέσβο και Λήμνο πληθαίνουν οι άνεργοι οικοδόμοι, την ίδια ώρα όμως οι εργαζόμενοι και οι φτωχομεσαίοι αγρότες πρέπει να πληρώσουν περιουσίες ολόκληρες για να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από ένα κεραμίδι. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρόκειται για σύγχρονα κλουβιά. Η λύση στο πρόβλημα της στέγης είναι:

- Η κατασκευή ποιοτικών εργατικών κατοικιών στην Μυτιλήνη, τη Μύρινα, την Καλλονή κι όπου αλλού χρειάζονται άμεσα.

- Δωρεάν διανομή των εργατικών κατοικιών στους εργαζόμενους.

- Να απαλλοτριωθούν όλα τα αστικά ακίνητα που υπάρχουν στην ιδιοκτησία της εκκλησίας και των φιλανθρωπικών καταστημάτων.

Μόρφωση και σπουδές για κάθε νέο και νέα

Στα χρόνια της επιστημοτεχνικής επανάστασης Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, Ευρωπαϊκή Ένωση και κεφαλαιοκράτες κόβουν το δικαίωμα στη μόρφωση και στις πανεπιστημιακές σπουδές. Θέλουν αμόρφωτους εργαζόμενους ημιανειδίκευτους για να πληρώνουν μισθούς πείνας και να τους πετούνε στην ανεργία με την πρώτη ευκαιρία. Έτσι δημιούργησαν και συντηρούν το τέρας της παραπαιδείας που κάθε χρόνο τρώει δισεκατομμύρια από τους γονείς που δίνουν τους κόπους μια ζωής για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Εμείς απαντάμε:

- Ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια σε όλους όσους θέλουν να σπουδάσουν, κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και κάθε μέτρου που βάζει εμπόδιο στη μόρφωση.

- Κατάργηση των φροντιστηρίων και μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθηγητές, δασκάλους και νηπιαγωγούς.

- Δωρεάν βιβλία και σίτιση σε μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

- Δωρεάν μεταφορές για μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές.

- Πλήρη εργασιακά δικαιώματα με βάση το πτυχίο, κατάργηση των διαγωνισμών για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών.

- Πλήρη στελέχωση των σχολικών μονάδων στα χωριά και τις κωμοπόλεις της Λέσβου και της Λήμνου από την πρώτη μέρα έναρξης του σχολικού έτους.

- Κατασκευή νέων σύγχρονων σχολείων, με βιβλιοθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστήρια, εστιατόρια σε Λέσβο, Λήμνο και Αϊ Στράτη.

Δωρεάν - πλήρης φροντίδα υγείας για όλους

Τα νοσοκομεία της Μυτιλήνης και της Μύρινας λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού. Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και ο πληθυσμός της υπαίθρου παίζει την ζωή του καθημερινά στα ζάρια αφού η περίθαλψη του επαφίεται στα χέρια ανειδίκευτων αγροτικών γιατρών. Οι τελευταίοι καλούνται να λειτουργήσουν ως «παντίατροι» μια μέρα μετά την λήψη του πτυχίου τους κι ενώ αδυνατούν ακόμη και να διαβάσουν μια ακτινογραφία. Το πόσο ενδιαφέρονται οι κυβερνήσεις για την υγεία των κατοίκων τούτου του νομού φαίνεται από τα έργα τους. Ο οργανισμός του νοσοκομείου Μυτιλήνης δεν έχει αλλάξει από το 1985, γιατί αν αλλάξει θα πρέπει να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές. Η δημιουργία κέντρου υγείας στο Μανταμάδο που εξαγγέλθηκε με πομπώδεις συνεντεύξεις τύπου έχει μείνει στα χαρτιά. Κι επιπλέον κάθε χρόνο μειώνονται τα κονδύλια για τις εφημερίες των γιατρών και των νοσηλευτών με αποτέλεσμα στα σοβαρά έκτακτα περιστατικά οι γιατροί να αναζητούνται στα σπίτια τους.

- Τώρα κάλυψη όλων των αναγκών σε γιατρούς, νοσηλευτές, και παραϊατρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα Κέντρα Υγείας.

- Διορισμοί ειδικευμένων γιατρών (γενικοί ιατροί ή παθολόγοι) σε όλα τα αγροτικά ιατρεία.

- Πλήρης και δωρεάν υγειονομική κάλυψη όλων των κατοίκων του νομού είτε είναι ασφαλισμένοι είτε όχι.

- Δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στις έδρες όλων των Δήμων και εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

- Κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Μυτιλήνη.

Στήριξη της φτωχομεσαίας αγροτιάς

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έκοψε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από τις ήδη κουτσουρεμένες επιδοτήσεις που έπαιρναν οι αγρότες της Λέσβου. Η αμπελοκαλλιεργητές της Λήμνου πληρώνονται με ένα χρόνο καθυστέρηση τα σταφύλια κι κάποιοι από αυτούς δεν πληρώνονται ούτε ένα χρόνο μετά. Οι τιμές στο αιγοπρόβειο κρέας φέτος καθηλώθηκαν στα επίπεδα του 2006 αν και το κόστος παραγωγής ανέβηκε κατά 35%. Οι τιμές του γάλακτος έπεσαν 20 λεπτά του ευρώ ανά κιλό και φέτος αναμένεται να πέσουν ακόμη πιο χαμηλά (ο κίνδυνος αυτός θα γίνει ακόμη πιο έντονος αν κλείσει το τυροκομείο της Κλειούς). Η τιμή του λαδιού καρφώθηκε στα 2,35 ευρώ το κιλό (800 δραχμές) για τον άσσο δηλαδή στην τιμή που ήταν πριν από 20 χρόνια. Η φτωχομεσαία αγροτιά ξεκληρίζεται, πεινάει και καθημερινά ζει με το φόβο των κατασχέσεων από την Αγροτική Τράπεζα. Ταυτόχρονα όμως οι 100 σύγχρονοι τσιφλικάδες παίρνουν δεκάδες ως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ως επιδοτήσεις. Η απάντηση μας είναι:

- Κρατική συγκέντρωση σε όλα τα αγροτικά προϊόντα.

- Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις για τους μεγαλοαγρότες (τώρα παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων).

- Αύξηση στις επιδοτήσεις για τους φτωχομεσαίους αγρότες.

- Ειδικά κίνητρα στους νησιώτες αγρότες ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής.

- Απαλλοτρίωση στα χωράφια που ανήκουν σε εκκλησίες, μοναστήρια, μητροπόλεις.

Πάγωμα των τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά

Την ώρα που οι φτωχομεσαίοι αγρότες ξεκληρίζονται οι εργαζόμενοι αγοράζουν το λάδι 6 ευρώ το λίτρο, 9 ευρώ το κιλό τη φέτα και το Πάσχα το κατσίκι είχε πάει στα 10 ευρώ το κιλό. Οι λαδέμποροι, οι τυρέμποροι και οι κρεατέμποροι θησαυρίζουν. Τα κέρδη τους είναι ο κλεμμένος ιδρώτας των φτωχομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων. Την ίδια ώρα οι ελαιοπαραγωγοί κρατάνε για μήνες απούλητα τα λάδια τους ελπίζοντας σε καλύτερες τιμές ενώ τα ψυγεία των τυροκομείων είναι γεμάτα με τόνους απούλητης φέτας. Προϊόντα υπάρχουν αλλά μένουν απούλητα για να κερδοσκοπούν οι χονδρέμποροι και τα σούπερ μάρκετ.

- Να επιβληθεί άμεσα διατίμηση σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

- Υποχρεωτικός ορισμός του μεικτού χονδρεμπορικού κέρδους στο 4% και του λιανεμπορικού κέρδους στο 15%.

Δωρεάν μεταφορές για τους νησιώτες

Ο ελεύθερος ανταγωνισμός στις θαλάσσιες και τις αεροπορικές μεταφορές οδήγησε σε αύξηση τις τιμές των εισιτηρίων και του κόστους μεταφορών των προϊόντων. Ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής στην Αθήνα για μια οικογένεια με το αυτοκίνητο κοστίζει σχεδόν ένα μισθό. Τα πλοία που έρχονται στα νησιά μας είναι υπερήλικα, οι ταχύτητες που αναπτύσσουν πολύ μικρές, οι βλάβες και καθυστερήσεις καθημερινό φαινόμενο.

- Να δημιουργηθεί τώρα δημόσιος φορέας υπό πλήρη κοινωνικό έλεγχο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

- Να καθιερωθεί η δωρεάν μεταφορά των μονίμων κατοίκων όλων των νησιών με τα πλοία.

- Να μειωθούν κατά 50% οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων για τους νησιώτες.

Ενίσχυση των νέων

Η υπογεννητικότητα και η εσωτερική μετανάστευση είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νησιών μας. Η Λέσβος, από τους 130.000 κατοίκους που αριθμούσε κάποτε, σήμερα έχει πέσει στους 86.000 κατοίκους, τα χωριά καθημερινά ερημώνουν, η πλειοψηφία των νέων που ζουν στα χωριά μας τώρα πια είναι οικονομικοί πρόσφυγες, από την Αλβανία, την Βουλγαρία και άλλες χώρες. Εκεί μας κατάντησαν οι πολιτικές που εφαρμόζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τα μέτρα ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης και τα μέτρα που θα ενισχύσουν όλους τους εργαζόμενους είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα που θα στηρίξουν όσους νέους και νέες θέλουν να ζήσουν στα νησιά μας.

- Ενίσχυση (χωρίς καπέλωμα) κάθε πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

- Εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους τους νέους και τις νέες των νησιών χωρίς χρέωση.

- Δημιουργία πολιτιστικών κέντρων όπου δεν υπάρχουν, εξοπλισμός τους με τις αναγκαίες υποδομές.

- Δικτύωση των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων μεταξύ τους και με συλλόγους της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού.

- Στήριξη των αθλητικών σωματείων και στελέχωση τους με γυμναστές ώστε να δοθεί έμφαση στο μαζικό αθλητισμό κι όχι στο πρωταθλητισμό.

- Κατασκευή και στελέχωση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών σε όλους τους Δήμους και τα χωριά που τους χρειάζονται. Κατάργηση των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς.

- Δωρεάν παροχή όλης της υγειονομικής φροντίδας που χρειάζονται οι εγκυμονούσες.

- Ίδιες παροχές για παντρεμένα και ανύπαντρα ζευγάρια.

- Μέριμνα για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις ανύπαντρες μητέρες.

«Μαύρο» στην αντιδραστική κυβέρνηση Καραμανλή. «Μαύρο» και στο ΠΑΣΟΚ.

Για να είναι όσο πιο αδύνατη γίνεται, απέναντι στο εργατικό κίνημα, η κυβέρνηση και συνολικά ο αστικός συνασπισμός εξουσίας !

-Ψήφο στο ΜΕΡΑ για να ισχυροποιηθεί η πολιτική των νικηφόρων ανατρεπτικών αγώνων.

- Όχι στην αντιπολίτευση – μαϊμού πότε του ΠΑΣΟΚ και πότε της Ν.Δ. Ναι στην εργατική λαϊκή αντιπολίτευση!

Αγωνιστική ψήφο στο ΜΕΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια: